Dra ner på kolhydraterna


För si sådär ett halvår sen, strax efter sommaren, bestämde jag mig för att ge min kropp (och min själ) ett ordentlig uppryckning.

Jag bestämde mig helt enkelt för att gå ner i vikt snabbt, men också på ett sätt som ändrade min dåvarande livsstil tämligen radikalt, och som skapade förutsättningar för såväl snabb viktminskning, som en nytt sätt att förhålla sig till både träning och mat.

Utan att gå in på några detaljer, så kan vi bara konstatera att jag hade ungefär 20 kilos övervikt, samt en livsstil som var minst sagt “stillasittande”. Ett kontorsjobb på dagen, och på kvällarna en stillasittande tv-tittande – gärna med något gott att äta som sällskap.

Det första jag gjorde för att verkligen ta min viktminskning på allvar, var att läsa på om kost och motion. Ja, det ska faktiskt erkännas att jag började med att ligga på soffan och läsa om att gå ner i vikt, om att träna och äta bra mat, istället för att sätta igång och göra det.

Såhär i efterhand var det en bra drag. Genom att läsa och utbilda mig själv förstod jag att mitt största problem, förutom stillasittande, var sockret – de snabba kolhydraterna.

Som så många andra var jag beroende av en kost där jag i princip mest åt socker och snabba kolhydrater i alla möjliga former: i godis, kakor, läsk men framförallt i alla dessa smörgåsar jag stoppade i mig i tid och otid.

Skippa snabba kolhydrater = snabb viktminskning!

Så. Min första åtgärd för att nå den åtråvärda snabba viktminskningen blev helt enkelt att sätta stopp för allt vad smörgåskonsumtionen vill säga. Jag la också band på sötsuget genom att äta extra krom som kosttillskott, vilket faktiskt dämpade mitt sötsug markant (efter ett par dagar), och skapade förutsättningar för min framgång.

Men givetvis såg jag också över all min kost. Målsättningen var att skapa en kost som jag kunde äta i vardagen, som jag blev mätt på, som jag fick massor av energi av, och, inte minst, som jag tyckte om.

Det tog sin lilla tid, men efter att ha provat flera nya rätter, och lärt mig vikten av att äta rejält med högvärdiga proteiner (istället för allt socker jag tidigare stoppat i mig) fick jag ihop en kost som passade mig utmärkt.

En annan viktig del i min strävan efter snabb viktminskning var att börja träna/motionera. Efter att ha testat på en hel del märkliga pass på gymmet, så kom jag fram till att boxercise tillsammans med långa promenader, var mitt melodi.

Idag, 20 kilo lättare, och med massor av energi, tänker jag inte längre på mitt liv som ett “bantande”. Det är bara mitt liv numera.