Gå ner i vikt snabbt genom fettförbränning, inte muskelförtvining

Är all slags viktminskning, oavsett hur du har gått ner i vikt, av samma slag? Nej, givetvis inte.

En person som har gått ner i vikt snabbt, låt säg 10 kg, genom att äta väldigt lite, har helt andra förutsättningar att hålla sin vikt jämfört med en person som har gått ner i vikt snabbt och tappat 10 kg på rätt sätt.

forbranningFöljdfrågan är förstås vad som är rätt och vad som är fel i sammanhanget. Och det är faktiskt inte allför problematiskt att svara på.

Rätt är att gå ner i vikt snabbt genom att få fart på fettförbränningen och tappa en stor relativ andel av sina kilon genom att göra sig av med det ohälsosamma underhudsfettet.

Fel är att gå ner i vikt snabbt genom att äta ensidigt och alldeles för lite.

Detta slags viktminskning tillhör den vanligaste bland individer som inte har rätt kunskap och består av ett tapp av muskler, vävnader och vätska. Det är förstås inget annat än en smärre katastrof att gå ner i vikt på det sättet.

Jag menar, vem vill bli av med värdefulla och vackra muskler och behålla det ohälsosamma, sladdriga underhudsfettet? Ingen. Ändå är det just på detta felaktiga sätt som de flesta bantar och går ner i vikt snabbt – läs mer om att tappa i vikt snabbt och smart här

Det är alltså alla annat än positivt att “rasa” i vikt enligt min mening, såvida viktminskningen inte består av en stor andel fett.

Men för att förbränna fett och få fart på metabolismen så går det inte att svälta sig själv. Tvärtom så är det viktigt att du äter både regelbundet och tillräckligt mycket för att bli mät flera gånger varje dag. Däremot så måste du äta rätt. Du måste ge kroppen den näring som främjar fettförbränning, ger dig energi, och skapar goda förutsättningar för att orka med både fysisk aktivitet och ha den mentala förmågan intakt.

Experter brukar som tumregel säga att man aldrig ska gå ner i vikt snabbt om det innebär att man tappar mer än 1 kg i veckan i genomsnitt. Dock är detta en sanning med modifikation, speciellt om du är kraftigt överviktig. Bara genom att börja äta mer normalt och öka på den fysiska aktiviteten kan du tappar fler kilon i veckan till att börja med. Takten på denna viktminskning kommer dock att plana ut med tiden.

Men så länge du har god fart på din förbränning, bra kondition och äter nyttigt, så kommer du att för eller senare att nå din idealvikt – och få den där kroppen du alltid strävat efter.